tisdag 12 mars 2013

Bornholms Resa i augusti.Bussresa till Bornholm Jämjö Trädgårdsförenings bussresa 2013 i samarbete med Lyckeby, Nättraby och Rödeby trädgårdsföreningar. Resan äger rum 17 och 18 augusti 2013 och är ett grupparrangemang med trädgårdsinriktning på Bornholm. Lars-Erik Lindkvist kör för Sköneviks buss. 17 aug. 05.00 Avresa med buss från Jämjö centrum, 05.15 Vedeby samåkningsplats och 05.30 Nättraby. Tag med en frukostmatsäck som Du kan äta på bussen eller båten.

Färjan avgår kl. 0830 och är framme i Rönne kl. 09.50. Där möter en guide, som visar oss runt på ön. Vi besöker först Nylars rundkyrka. Rundkyrkorna tros vara gamla fästningsverk,men det finns också andra teorier. Därefter går färden till en vacker privatträdgård i Vestermarie. Turen går sedan genom Rö Plantage med en uppdämd sjö och klippväggar som speglar sig däri. Vi åker sedan genom samhället Rö och förbi Helligdomsklipporna, där vattnet från en källa tros vara helbrägdagörande. Kuststräckan fram till Gudhjem är en av Danmarks vackraste. Här skall Du njuta av utsikten och kanske gå ned för trapporna till klippsprickorna Sorte Gryde och Törre Ovn. Där finns Danmarks grottspindel, 10 cm.

Efter alla dessa upplevelser är det dags för lunch i Allinge, Bornholms Störste Fiskebuffet, på Nordborn- holms Rögeri intill stadens hamn. Buffébordet bjuder på olika sorters sill, räksallad, rökt ål, fiskfilet, fisk- och skaldjurssuppe, varmrökt laks, potatissallad, pommes frittes, kycklinglår och bröd och smör. På vägen mellan Allinge och Rönne stannar bussen vid en gammal bondgårdsträdgård. Ägaren visar runt Turen avslutas vid hotell Griffen i Rönne kl. 15.50. Hotellet ligger alldeles vid havet med en formidabel utsikt över Östersjön. Det är ca 500 m. till Rönnes centrum, där Du har tillgång till affärs- och nöjesliv. På kvällen serveras en tvårätters middag med kaffe.

 18 aug. Dagen börjar med frukostbuffé på hotellet. Kl. 09.00 möter den lokala guiden vid hotellet. Den här dagen skall vi besöka öns norra och östra delar. Första anhalten är Gudhjem, en stad byggd i terassform. Stadens brantaste gata får man inte cykla i. I Gudhjems trädgårdar trivs valnöts-, fikon och mullbärsträd på den varma klippgrunden. Färden går vidare mot Svaneke genom två idylliska fiskelägen, Listed och Bölshavn. I Svaneke kan man njuta av gamla korsvirkeshus, köpmansgårdar och det kreativa konsthant- verket med glas,- keramik- och textilproduktion. På den fortsatta färden mot Snogebäk passerar vi Nexö, en av Östersjöns största fiskehamnar.

I Snogebäk får vi lunch på Den Lille Havfrue. Lunchen består av 2 smörrebröd och kaffe. Vår sightseeing fortsätter med ett trädgårdsbesök på en bornholmsk bondgård, vars ägare när en passion för sin trädgård. På återfärden till Rönne hinner vi med ännu ett trädgårds- besök. Rundturen avslutas vid färjeterminalen kl. 1600. Färjan avgår kl.16.30 och ankommer Ystad kl. 17.50. Nu återstår bara resan hem till Nättraby, Rödeby, Lyckeby och Jämjö.

 Vi hoppas att detta program skall locka Dig att vara med på vår resa i år

. Anmälan sker till Ulla Eliasson 0455-368001 el. 0733-120300 el. ullaeliasson34@gmail.com senast 31 maj. Anmälan är bindande. Avgiften 2500 kr / per person sätts in på bankkonto nr. 7353-21-34292. Om Du vill ha eget rum tillkommer 340 kr.

 Meddela Jenny Williamsson om Du vill ha annan kost.
 Välkommen önskar Jenny och Ulla i resegruppen! Styrelsen hälsar Dig välkommen till våra aktiviteter.

Inga kommentarer: