fredag 16 oktober 2009

Örtkryddor

Örtkryddor 2009-10-14

Ett tjugotal medlemmar träffades den 14/10 på skjutsstationen för att höra Christel Hammar Malmgren berätta om örtkryddor.

Christel har hållit på med odling av kryddor sedan 1980 och har anlagt Bredaviks Örtagård. Trädgården är uppbyggd efter hur de medeltida örtagårdarna såg ut och är indelad i nio olika rutor efter kryddornas användningsområden t ex sårvård, matlagning, kärlek och doft. För­utom kryddor har man också ankor, höns och får av gamla lantraser på gården.

Våra vanligaste örter kom till Sverige på 1100-talet med munkar och på medeltiden hade man mycket stor tilltro till örternas förmåga. Som exempel kan nämnas att Johannesörten hängdes i fönster till fördrivning av onda andar. Lager användes mot impotens. Persilja hjälpte bl. a. mot hjärtesorg och timjan blir man modig av. De flesta örtkryddor ansågs ha många skiftande positiva egenskaper.

Efter Christels intressanta föredrag som präglades av kunnighet och humor drack vi kaffe och njöt av Kajsa-Lenas goda äppelkaka med vaniljsås. Dessutom fick vi chans att köpa lotter och vinna fina priser varav många var olika örtkryddor.

Bengt Kristiansson